• Voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis.
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Thermaeplaza | Zwembaden | Spa s | Wellness

Winkelwagen 0
€ 0,00

Zomer of Winter klaarmaken

Zomer gereed maken van het zwembad.

Lopen de temperaturen weer op tot aangename waarden? Dan wilt u natuurlijk weer zo snel mogelijk van uw zwembad genieten.
U begint dan ook met de nodige voorbereidingen. De controle van uw zwemwater is daarbij inbegrepen. Is het water tijdens de wintermaanden echt vervuild, dan vervangt u geleidelijk het water, of u kunt, alleen als het bad zich hiervoor leent, het zwembad helemaal leegpompen. Een dompelpomp is een hulpmiddel bij uitstek. Met lauw water en een borstel verwijdert u vuil en afzetting. Grof vuil zuigt u van de bodem. Een (eventuele) vetrand neemt u weg met een randreiniger. Daarna draait u de aftapkranen dicht en vult u het bad (verder) met leidingwater.

Vervolgens maakt u uw filterinstallatie klaar voor gebruik. Zand dat ouder is dan 5 jaar, vervangt u door nieuw. De filterinstallatie laat u continue lopen totdat het water weer helder is. U controleert leidingen en ontluchters. Dan kunt u de zwembadverwarming in bedrijf nemen.
Ook accessoires als bodemreinigers, afsluiters en thermometers loopt u na.
Tot slot laat u uw winterkleed drogen voor u het gaat opbergen.
Bovenstaande allemaal uitgevoerd? Dan volgt alleen nog het wateronderhoud. Om dit in conditie te krijgen, volgt u de basisregels van het stappenplan en uw zwembad is klaar voor weer een hele zomer lang zwemplezier.

Winter gereed maken van het zwembad.

Wat doet u met uw bad als het seizoen er op zit? Ongetwijfeld loopt u het bassin nog eens na en controleert u de installatie. Werkt hij nog zoals het moet? Nergens sporen van een lekkage te ontdekken? Zijn alle bladeren uit het zwembad? Het spreek voor zich dat u de installatie vorstvrij maakt. U voorkomt hiermee dat de leidingen en de installatie stuk vriezen. Alle delen die boven de vorstgrens liggen (minder dan 70 cm onder het maaiveld) tapt u af, evenals het filtersysteem.
Het bad zelf pompt u leeg totdat de skimmers en inspuiters “vrij” liggen. Deze dopt u met pluggen af. De buizen pompt u leeg. Het water in het bad gaat overwinteren, staat zeker 6 maanden stil. Het loont de moeite om nu al dit water de nodige zorg te geven. Dat scheelt u in de lente extra werk.

We geven u de volgende tips. Zuig grof vuil van de bodem en loos het eventueel direct op het riool. Laat uw filter goed terug spoelen, minstens 10 minuten. Pomp het water uit het bad tot ca. 20 cm onder de inlaat en verwijder de vetrand met een reiniger. Vervolgens tapt u het filter en de pomp af. De aftappers laat u open en u verwijdert het deksel. Pomp en ketel kunnen drogen. Filterzand, ouder dan 5 jaar, kunt u vervangen. Heeft u een horizontaal gemonteerde drukmeter? Draai deze los en laat hem leeglopen. U voorkomt hiermee bevriezen. Leidingen waarin water kan blijven staan tapt u eveneens af. Ook cv-leidingen en installaties voor zonne-energie. De aftappers laat u open staan.
Als u een zomerkleed heeft: laat het goed drogen, zet het in de talkpoeder en berg het op in zwart plastic. Een lamellenafdekking rolt u strak op. Dek uw bad bij voorkeur af met een winterkleed. Zo houdt u het bad vrij van bladeren en andere ongewenste zaken. Controleer tussentijds het waterniveau. Door veel regenval kan dit te hoog worden. Overtollig water afvoeren met een dompelpomp naar het riool.

IJsvorming

Om het water in de winter stabiel te houden, kan antialg worden toegevoegd. Het water blijft dan in goede conditie. Anti alg is echter geen antivries: bij vorst bevriest het water
wel degelijk. Om de expansie van ijsvorming op te vangen, kunt u winterdrijvers gebruiken. Deze kunststof bakken drijven op het water en vangen de druk op van het uitzettende ijs. Het voorkomt eventuele beschadigingen aan uw liner. Sla ijs nooit kapot, door het drukverschil kan dit problemen met uw liner veroorzaken. Rustig laten ontdooien dus.