• Voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis.
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Thermaeplaza | Zwembaden | Spa s | Wellness

Winkelwagen 0
€ 0,00

Zwembad filter berekening

Welk filter of filtercapaciteit heb ik nodig voor mijn zwembad?

De filtercapaciteit voor uw thuis zwembad is minimaal 1/6e van de inhoud van uw zwembad. De inhoud wordt uitgedrukt in m3, kubieke meter, vaak afgekort tot kuub.

Berekening zwembad inhoud en benodigde filtercapaciteit:

Voor een rechthoekig zwembad is de berekening van de inhoud van uw zwembad het eenvoudigste: lengte x breedte x hoogte. Als u een zwembad heeft van 3 x 4 meter en 0,60 meter diepte, is dat dus 3x4x0,6 = 7,2 m3. Aangezien uw zwembad een inhoud heeft van 7,2 kubieke meter water, heeft u minimaal 7,2 / 6 (of 7,2 x 1/6) aan filtercapaciteit nodig, oftewel 1,2 m3 per uur. Uw zwembad filterpomp moeten dus minimaal 1,2 m3 / uur aan water kunnen verwerken.

Voor een rond zwembad is de berekening: (straal gedeelte door 2) x pi(3,14) x water hoogte. U deelt dus de straal door 2 van het zwembad en vermenigvuldigt dat eerst met pi (3.14) en vervolgens met de hoogte van het zwembad waterniveau. Als voorbeeld: u heeft een zwembad met een diameter van 5 meter en een hoogte van 0,9 meter, berekend u eerst de straal. Dat is de helft van de diameter. De berekening wordt in dit voorbeeld dan: 2,5 x 2,5 x 3,14 x 0,9. Dat is ongeveer 17,7 m3. De benodigde capaciteit is 17,7 delen door 6 = 2,9 m3 / uur.

Het is altijd beter om een wat ruimer filter te nemen dan noodzakelijk. 

Filtertypen:

Er zijn twee soorten zwembadfilters in gebruik: Cartridge filters en zandfilters.

Cartridge filters

Cartridge filters werken op basis van een cartridge of filterpatroon. Deze cartridge filtert het nodige vuil uit het zwembad. cartridge filters moeten bij regelmatig gebruik van uw zwembad dagelijks schoon worden gemaakt (afspoelen). Aanbevolen is om deze om de 2 weken te vervangen Het voordeel van cartridge filters is dat ze eenvoudig te vervangen zijn. De cartridge filters of filterpatronen kennen een korte levensduur.

Zandfilters

Zandfilters werken door middel van een zandbed. Het zwembadwater wordt aan de bovenzijde op dat zandfilterbed gepompt en zakt vervolgens door de zandlaag naar beneden, waarbij het vuil uit het water wordt gefilterd en dit vuil achterblijft in het zand. Aangezien er na verloop van tijd veel vuil achterblijft in het zandbed is het noodzakelijk het filter regelmatig terug te spoelen. Hierbij wordt het water in omgekeerde richting door het filter gepompt, waarbij het vuile water rechtstreeks naar het riool of een andere afvoer wordt gepompt. Filterzand kent een lange levensduur van 5 jaar of meer. 

Zandfilters hebben een betere filterende eigenschappen dan patroonfilters en zijn op lange termijn voordeliger. De plaatsing is iets complexer, alhoewel er ook complete sets leverbaar zijn waarbij een pomp wordt meegeleverd, die de plaatsing vereenvoudigen. Zandfilters worden nagenoeg altijd aangesloten op het zwembad middels leidingen, die in het zwembad zelf aan een skimmer en inlaten worden bevestigd.

De werking van uw zandfilter is gebaseerd op hetzelfde principe als de natuurlijke filtering van grondwater in de duinen. Het regenwater sijpelt door de aarde, waardoor alle vuil uit het water wordt gefilterd. Het water uit uw zwembad wordt echter met behulp van een pomp door het filterzand van uw zandfilter geperst, waardoor dit filterproces veel effectiever is en deze dus ook geschikt is voor filtering van meerdere kuubs per uur. Het vuil, zoals alg, zand en ongedierte in uw zwemwater blijft achter in uw zandfilter. U kunt uw zandfilter schoonspoelen (backwash). Dit dient te gebeuren als de druk 0,8-1 bar is gestegen ten opzichte van de normale bedrijfsdruk. Uw zandfilter mag nimmer een hogere druk bevatten dan 3,5 bar. Is de druk hoger dan kan dit leiden tot beschadigen aan uw zandfilter. Uw zandfilter behoort filterzand met een korrelgrootte van 0.4 tot 0.8 mm te bevatten. Deze waarde is belangrijk omdat dit de mate van filtering bepaald en er zorg voor draagt dat het zand niet in het zwembad terecht kan komen. Om de mate van filteren te vergroten dient u vlokmiddel toe te voegen. Dit doet u door vloeibaar vlokmiddel of vlokmiddel in tabletvorm toe te voegen in uw skimmer.